Categories
Announcements

UPSC Prelims 2020 – Questions and Solution | Live explanation ( link inside )

Dear students,

UPSC Prelims 2020 is over now. We are sharing answers for the paper. Go through it.

Click here for UPSC Prelims 2020 question paper.

Salaj sir will be live here for a detailed explanation. Click on the video to Set Reminder.


Q1. With reference to the carbon nanotubes, consider the following statements :

  1. They can be used as carriers of drugs and antigens in the human body.
  2. They can be made into artificial blood capillaries for an injured part of human body.
  3. They can be used in biochemical sensors.
  4. Carbon nanotubes are biodegradable

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3, and 4

Answer: d

Q2. Consider the following activities :

  1. Spraying pesticides on a crop field
  2. Inspecting the craters of an active volcano
  3. Collecting breath samples from spouting whales for DNA analysis

At the present level of technology, which of the above activities can be successfully carried out using drones?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d)1, 2 and 3

Answer: d

Q3. The experiment will employ a trio of spacecraft flying in formation in the shape of equilateral triangle that has sides one million km long, with lasers shining between the craft.” the experiment in the question refers to?

(a) Voyager-2

(b) New horizons

(c) LISA pathfinder

(d) Evolved LISA

Answer: d

Q4.  Consider the following statements :

  1. Genetic changes can be introduced in the cells that produce eggs or sperms of a prospective parent
  2. A person’s genome can be edited before birth at the early embryonic stage
  3. Human induced pluripotent stem cells can be injected into the embryo of a pig.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

Q5 What is the importance of using pneumococcal conjugate vaccines in India?

  1. These vaccines are effective against pneumonia as well as meningitis and sepsis.
  2. Dependence on antibiotics that are not effective against drug-resistant bacteria can be reduced.
  3. These vaccines have no side effects and cause no allergic reactions

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

Q6. In India, The term “Public Key Infrastructure” is used in the context of?

(a) Digital security infrastructure

(b) Food security infrastructure

(c) Health care and education infrastructure

(d) Telecommunication and transportation infrastructure

Answer: a

Q7. Which of the following statements are correct regarding the general difference between plant cells and animal cells?

  1. Plant cells have cellulose cell walls whilst animal cells do not.
  2. Plant cells do not have plasma membrane unlike animals cells which do
  3. Mature plant cell has one large vacuole whilst animal cell has many small vacuoles

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c

Q8. Which of the following are the reasons/factors for exposure to benzene pollution?

  1. Automobile exhaust
  2. Tobacco smoke
  3. Wood burning
  4. Using varnished wooden furniture
  5. Using products made of polyurethane 

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5 only

Answer: d

Q9. If another global financial crisis happens in the near future , which of the following actions/policies are most likely to give some immunity to India?

  1. Not depending on the short term foreign borrowing.
  2. Opening up to more foreign banks
  3. Maintaining full capital account convertibility

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: a

Q10. If you withdraw 1,00,000 from your in cash from your Demand Deposit Account at your bank, the immediate effect on aggregate money supply in the economy will be

(a) To reduce it by 1,00,000

(b) To increase it by 1,00,000

(c) To increase it by more than 1,00,000

(d) To leave it unchanged

Answer: d

Q11. With reference to the cultural history of India, which one of the following is the correct description of the term ‘paramitas’?

(a) The earliest dharmashastra texts written in aphoristic (Sutra) style

(b) Philosophical schools that did not accept the authority of Vedas.

(c) Perfections whose attainment led to the Bodhisattva path

(d) Powerful merchant guilds of early medieval south India.

Answer: c

Q12. In the Indian history, The Rakhmabai case of 1884 revolved around 

  1. Women’s rights to gain education
  2. Age of consent
  3. Restitution of conjugal rights

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

Q13. Indigo cultivation in India declined by the beginning of the 20th century because of

(a) Peasants resistance to the oppressive conduct of planters

(b) Its unprofitable in the world market because of new inventions

(c) National leaders’ opposition to the cultivation of Indigo

(d) Government control over the planters

Answer: b

Q14. Wellesley established the Fort William college at Calcutta because:

(a) He was asked by the board of directors at London to do so

(b) He wanted to revive interest in oriental learning in India

(c) He wanted to provide William Carey and his associates with employment

(d) He wanted to train British civilians for administrative purpose in India.

Answer: d

Q15. With reference to the history of India, ‘ulgulan’ or the great tumult is the description of the which of the following?

(a) The revolt of 1857

(b) The Mappila rebellion of 1921

(c) The Indigo revolt of 1859-1860

(d) Birsa Munda’s revolt of 1899-1900

Answer: d

Q16. With reference to the Scholars/literatures of ancient India, consider the following statements :

  1. Panini is associated with Pushyamitra
  2. Amarsimha is associated with harshavardhana
  3. Kalidasa is associated with chandragupta-2

Which of the above given statements is/are correct-

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c

Q17. In the context of the recent advances in human reproductive technology, Pro nuclear technology is used for:

(a) Fertilization of egg into vitro by the donor sperm

(b) Genetic modification of sperm producing cells

(c) Development of stem cells into functional embryos

(d) Prevention of mitochondrial diseases in offspring

Answer: d

Q18. With the present state of development Artificial Intelligence can effectively do which of the following?

  1. Bring down electricity consumption in industrial units
  2. Create meaningful short stories and songs
  3. Disease diagnosis
  4. Text to speech conversation
  5. Wireless transmission of electrical energy

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1, 2, 3 and 5 only

(b) 1, 3 and 4 only

(c) 2, 4 and 5 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: d

Q19. With reference to the “Visible Light Communication” technology, Which of the following statements are correct?

  1. VLC uses electromagnetic spectrum wavelengths 375 to 780 nm
  2. VLC is known as long range optical wireless communication
  3. VLC can transmit large amounts of data faster than bluetooth
  4. VLC has no electromagnetic interference

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: c

Q20. With reference to the Blockchain Technology, consider the following statements:

  1. It is a public ledger that everyone can inspect, which no single user controls 
  2. The structure and design of blockchain is such that all the data in it are about cryptocurrency only
  3. Applications that depend on the basic features of blockchain can be developed without anybody’s permission

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 only

(d) 1 and 3 only

Answer: d

Q21. A parliamentary system of government is one which

(a) All political parties in the parliament are represented in the government

(b) The government is responsible to the Parliament and can be removed by it

(c) The government is elected by the people and can be removed by them

(d) The government is chosen by the parliament but can not be removed by it before completion of a fixed term

Answer: b

Q22. Which part of the constitution of India declares the ideals of welfare state?

(a) Directive Principles of State policy

(b) Fundamental Rights

(c) Preamble

(d) Seventh schedule

Answer: a

Q23. Consider the following statements

  1. The constitution of India defines its basic structure in terms of federalism, secularism, fundamental rights and democracy
  2. The constitution of India provides for the ‘judicial review’ to safeguard the citizen’s liberties and to preserve the ideals on which the constitution is based.

Which of the above given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

24. One common agreement between Gandhism and Marxism is

(a) The final goal of a stateless society 

(b) Class struggle

(c) Abolition of private property

(d) Economic determinism

Answer: a

Q25. In the context of India which one of the following is the characteristic appropriate for Bureaucracy?

(a) An agency for widening the scope for parliamentary democracy

(b) An agency for strengthening the structure of federalism

(c) An agency for facilitating the political stability and economic growth

(d) An agency for the implementation of public policy

Answer: d

Q26. The preamble to the constitution of India is 

(a) A part of the constitution but has no legal effect

(b) Not a part of the constitution and has no legal effect either

(c) A part of the constitution and has the same legal effect as any other part

(d) A part of the constitution but has no legal effect independently of other part.

Answer: d

Q27. Gold tranche(Reserve tranche) refers to

(a) A loan system of World bank

(b) One of the operations of a central bank

(c) A credit system of WTO granted to its members

(d) A credit system granted by IMF to its members

Answer: d

Q28. With reference to the provisions contained in part IV of the Constitution of India, Which of the following statements is/are correct?

  1. They shall be enforceable by the courts
  2. They shall not be enforceable by any courts
  3. The principles laid down in this part are to influence the making of laws by the state.

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: d

Q29. Consider the following statements

  1. According to Constitution of India, a person who eligible to vote can be made a minister in a state for six months even if he/she is not a member of the legislature of that state
  2. According to the representation of people act, 1951, a person convicted of a criminal offence and sentenced to imprisonment for at least five years is permanently disqualified from contesting an election even after his release from prison.

Which of the above given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

Q30. Consider the following statements:

  1. The president of India can summon a session of parliament at such a place as he/she thinks fit.
  2. The constitution of India provides for three sessions of the parliament in a year but it is not mandatory to conduct all the sessions
  3. There is no minimum number of days that the parliament is required to meet in a year 

Which of the above given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: c

Q31. Consider the following statements

  1. Aadhar metadata can not be stored for more than three months
  2. State can not enter into any contract with private corporations for sharing of Aadhar data
  3. Aadhar is mandatory for obtaining insurance products
  4. Aadhar is mandatory for getting benefits funded out of the consolidated fund of India

Which of the above given statements is/are correct?

(a) 1 and 4 only

(b) 2 and 4 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: c

Q32. Rajyasabha has equal power with Loksabha in

(a) The matter of creating new all India services

(b) Amending the constitution

(c) The removal of the government

(d) Making cut motions

Answer: b

Q33. With reference to the funds under Member of Parliament Local Area Development(MPLADS)Scheme, which of the following statements are correct?

  1. MPLADS funds must be used to create durable assets like physical infrastructure for health, education etc.
  2. A specified portion of each MP’s fund must benefit SC/ST populations
  3. MPLADS funds are sanctioned on an annual basis and the unused funds can not be carried forward to the next year.
  4. The district authority must inspect at least 10% of all works under implementation

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 2  and 3 only

(d) 1, 2 and 4 only

Answer: d

Q34. Which of the following categories of Fundamental Rights incorporates protection against untouchability as a form of discrimination?

(a) Right against exploitation

(b) Right to freedom

(c) Right to Constitutional remedies

(d) Right to equality

Answer: d

Q35. In India, separation of judiciary from executive is enjoined by

(a) The preamble of the constitution

(b) The directive principles of state policy

(c) The seventh schedule

(d) The conventional practice

Answer: b

Q36. Along with the budget, the Finance Minister also places other documents before the parliament which include “The Macro Economic Framework Statement” The aforesaid document is presented because this mandated by

(a) Long standing parliamentary convention

(b) Article 112 and article 110(1) of the constitution of India

(c) Article 114 of the Constitution of India

(d) Provisions of the Fiscal Responsibility and Budget Management act, 2003

Answer: d

Q37. A constitutional government by definition is a 

(a) Government by legislature

(b) Popular government

(c) Multi party government

(d) Limited government

Answer: d

Q38. Other than the fundamental rights , Which of the following parts of the Constitution of India reflect/reflects the principles and provisions of the Universal declaration of human rights(1948)? 

  1. Preamble
  2. Directive principles of state policy
  3. Fundamental duties

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 

Answer: d

Q39. In India, legal service authorities provide free legal services to which of the following type of citizens

  1. Person with an annual income of less than Rs 1,00,000
  2. Transgender with an annual income of less than Rs2,00,000
  3. Member of other backward classes(OBC) with an annual income of less than Rs 3,00,000 
  4. All senior citizens

Select the correct answer using the given code below-

(a) 1 and 2 only 

(b) 3 and 4 only 

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 4 only

Answer: a

Q40. Consider the following pairs

          International agreement/setup                     Subject

  1. Alma Ata declaration                              Healthcare of the people
  2. Hague convention                                  Biological and Chemical Weapons
  3. Talanoa dialogue                                    Global Climate Change
  4. Under2 Coalition                                     Child Rights

Which of the pairs above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: c

Q41. With reference to history of India consider the pairs

  1. Aurang                in-charge Of treasury of the state
  2. Banian                Indian agent of the East India Company
  3. Mirasidar             designated revenue payer to the state

Which of the pairs above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: b

Q42. WIth reference to religious history of India, consider the following statements

  1. Sthaviravadins belong to mahayana Buddhism
  2. Lokottaravadin sect was an offshoot of Mahasanghika sect of Buddhism
  3. The deification of Buddha by Mahasanghikas fostered the mahayana Buddhism

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: b

Q43. Which of the following statements correctly explains the impact of the Industrial revolution on India during the first half of the nineteenth century?

(a) Indian handicrafts were ruined

(b) Machines were introduced in the Indian textile industry in large numbers

(c) Railway lines were laid in many parts of the country

(d) Heavy duties were imposed on the imports of british manufacturers

Answer: a

Q44. Consider the following events in the history of India:

  1. Rise of Pratiharas under king Bhoja
  2. Establishment of pallava power under Mahendravarman-I
  3. Establishment of Chola power under Parantaka-I
  4. Pala dynasty founded by Gopala

What is the correct chronological order of the above events, Starting from the earliest time?

(a) 2-1-4-3

(b) 3-1-4-2

(c) 2-4-1-3

(d) 2-4-1-2

Answer: c

Q45. Which of the following phrases defines the nature of the ‘Hundi’ generally referred to in sources of the Post Harsha period?

(a) An advisory issued by the king to his subordinates

(b) A diary to be maintained for daily routine

(c) A bill of exchange

(d) An order from the feudal lord to his subordinates

Answer: c

Q46. With reference to the book ‘desher Katha’ written by Sakharam Ganesh Deuskar during the freedom struggle, consider the following statements

  1. It warned against the colonial states’ hypnotic conquest of the mind
  2. It inspired the performance of swadeshi street plays and folk songs
  3. The use of ‘desh’ by Deuskar was in the specific context of the region of Bengal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: a

Q47. The gandhi Irwin pact included which of the following?

  1. Invitation to Congress to participate in the round table conference
  2. Withdrawal of ordinances promulgated in connection with the Civil Disobedience Movement
  3. Acceptance of Gandhiji’s suggestion for enquiry into police excesses
  4. Release of those prisoners who were not charged with violence

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only

(b) 1,2 and 4 only

(c) 3 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: b

Q48. The Vital Vidhvansak, the first monthly journal to have the untouchable people as its target audience was published by

(a) Gopal Babu Walangkar

(b) Jyotiba Phule

(c) Mohandas Karamchand Gandhi

(d) Bhimarao Ramji Ambedkar

Answer: a

Q49. With reference to the history of India, the terms Kulyavapa and dronavapa denote

(a) Measurement of land

(b) Coins of different monetary value

(c) Classification of urban land

(d) Religious rituals

Answer: a

Q50. Who among the following rulers advised his subjects through this inscription?

          “Whosoever praises his religious sect or blames other sects out of excessive devotion to his own sect, with the view of glorifying his own sect, he rather injures his own sect very severely ”

(a) Ashoka

(b) Samudragupta

(c) Harshavardhana

(d) Krishnadevaraya

Answer: a

Q51. What are the advantages of fertigation in agriculture?

1.Controlling the alkalinity of irrigation water is possible.
2. Efficient application of Rock Phosphate and all other phosphatic fertilizers is possible.
3. Increased availability of nutrients to plants is possible.
4. Reduction in the leaching of chemical nutrients is possible.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1,2 and 4 only

(c) 1,3 and 4 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: c

52. Consider the following minerals:

1. Bentonite

2. Chromite

3. Kyanite

4. Sillimanite

In India,which of the above is/are officially designated as major minerals?

(a) 1 and 2 only

(b) 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2, 3 and 4 only

Answer: d

53. With reference to Ocean Mean Temperature(OMT),which of the following statements is/are correct?
1. OMT is measured upto a depth of 26 degree Celsius isotherm which is 129 meters in the south-western Indian Ocean during January-March.

2. OMT collected during January-MArch can be used in assessing whether the amount of rainfall in monsoon will be less or more than a certain long-term mean.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c)Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

54. With reference to chemical fertilizers in India,consider the following statements:
1. At present,the retail price of chemical fertilizers is market-driven and not administered by the Government.

2. Ammonia,which is an input of urea,is produced from natural gas.

3. Sulphur,which is a raw material for phosphoric acid fertilizer,is a by-product of all oil refineries.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c)2 only

(d) 1,2 and 3

Answer: b

55. With reference to India’s Desert National Park,which of the following statements are correct?

1. It is spread over two districts.

2. There is no human habitation inside the Park.

3. It is one of the natural habitats of Great Indian Bustard.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

© 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: c

56. Siachen Glacier is situated to the

(a) East of Aksai Chin

(b) East of Leh

(c)North of Gilgit

(d) North of Nubra Valley

Answer: d

57. With references to the history of India,consider the following pairs:

Famous Place          Present State
1. Bhilsa                  -Madhya Pradesh
2. Dwarasamudra   -Maharashtra
3. Girinagar             -Gujarat
4. Sthanesvara       -Uttar Pradesh

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 3 only

(b) 1 and 4 only

(c)2 and 3 only

(d) 2 and 4 only

Answer: a

58. Consider the following statements:

1. 36% of India’s districts are classified as “overexploited” or “critical”by the Central Ground Water Authority(CGWA).

2. CGWA was formed under the Environment (Protection) Act.

3. India has the largest area under groundwater irrigation in the world.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1 and 3 only

Answer: b

59. Consider the following statements:

1. Jet Streams occur in the Northern Hemisphere only.

2. Only some cyclones develop an eye.

3. The temperature inside the eye of a cyclone is nearly 10 degree Celsius lesser than that of the surroundings.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1 and 3 only

Answer: c

60. Among the following Tiger Reserves,which one has the largest area under “Critical Tiger Habitat” ?

(a) Corbett

(b) Ranthambore

(c) Nagarjunasagar- Srisailam

(d) Sunderbans

Answer: c

61. If a particular plant species is placed under Schedule VI of the Wildlife Protection Act,1972, what is the implication?

(a) A licence is required to cultivate that plant.

(b) Such a plant cannot be cultivated under any circumstances.

(c) It is a Genetically Modified crop plant.

(d) Such a plant is invasive and harmful to the ecosystem.

Answer: a

62. With reference to the period of Gupta dynasty in ancient India,the towns Ghantasala,kadura and Chaul were well known as

(a) ports handling foreign trade.

(b) capitals of powerful kingdoms.

(c)places of exquisite stone art and architecture.

(d) important Buddhist pilgrimage centres.

Answer: a

63. What is/are the advantage/advantages of zero tillage in agriculture ?

1. Sowing of wheat is possible without burning the residue of the previous crop.

2. Without the need for nursery of rice saplings, direct planting of paddy seeds in the wet soil is possible.

3. Carbon sequestration in the soil is possible.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3 only

Answer: d

64. According to India’s National Policy on Biofuels,which of the following can be used as raw materials for the production of biofuels?

1. Cassava

2. Damaged wheat grains

3. Groundnut seeds

4. Horse gram

5. Rotten potatoes

6. Sugar beet

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1,2,5 and 6 only

(b) 1,3,4 and 6 only

(c) 2,3,4 and 5 only

(d) 1,2,3,4,5 and 6.

Answer: a

65. Which one of the following statements best describes the term ‘Social Cost of Carbon’?
It is a measure,in monetary value, of the

(a) long-term damage done by a tonne of CO2 emissions in a given year.

(b) requirement of fossil fuels for a country to provide goods and services to its citizens, based on the burning of those fuels.

(c)efforts put in by a climate refugee to adapt to live in a new place.

(d) contribution of an individual person to the carbon footprint on the planet Earth.

Answer: a

66. With reference to pulse production in India,consider the following statements:

1. Black gram can be cultivated as both Kharif and rabi crop.

2. Green-gram alone accounts for nearly half of pulse production.

3. In the last three decades, while the production of kharif pulses has increased, the production of rabi pulses has decreased.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: a

67. “The crop is subtropical in nature. A hard frost is injurious to it. It requires at least 210 frost -free days and 50 to 100 centimeters of rainfall for its growth. A light well-drained soil capable of retaining moisture is ideally suited for the cultivation of the crop.” Which one of the following is that crop?

(a) Cotton

(b) Jute

(c)Sugarcane

(d) Tea

Answer: a

68. With reference to solar water pumps,consider the following statements:
1. Solar power can be used for running surface pumps and not for submersible pumps.
2. Solar power can be used for running centrifugal pumps and not the ones with piston.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

69. With reference to the current trends in the cultivation of sugarcane in India,consider the following statements:

1. A substantial saving in seed material is made when ‘bud chip settlings are raised in a nursery and transplanted in the main field.

2. When direct planting of setts is done,the germination percentage is better with single-budded setts as compared to setts with many buds.

3. If bad weather conditions prevail when setts are directly planted,single-budded setts have better survival as compared to large setts.

4. Sugarcane can be cultivated using settlings prepared from tissue culture.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c)1 and 4 only

(d) 2,3 and 4 only

Answer: c

70. In the context of India,which of the following is/are considered to be practice(s) of eco-friendly agriculture?

1. Crop diversification

2. Legume intensification

3. Tensiometer use

4. Vertical farming

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1,2 and 3 only

(b) 3 only

(c)4 only

(d) 1,2,3 and 4

Answer: d

71. In India, which of the following can be considered as public investment in agriculture?

1. Fixing Minimum Support Price for agricultural produce of all crops.

2. Computerization of Primary Agricultural Credit Societies.

3. Social Capital Development.

4. Free Electricity supply to farmers.

5. Waiver of agricultural loans by the banking system.

6. Setting up of cold storage facilities by the government.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1,2 and 5 only

(b) 1,3,4 and 5 only

(c)2,3 and 6 only

(d) 1,2,3,4,5 and 6

Answer: c

72. What is the importance of the term “Interest Coverage Ratio” of a firm in India?

1. It helps in understanding the present risk of a firm that a bank is going to give loan to.

2. It helps in evaluating the emerging risk of a firm that a bank is going to give loan to.

3. The higher a borrowing firm’s level of Interest Coverage Ratio,the worse is its ability to service its debt.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c)1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: a

73. Which of the following factors/policies were affecting the price of rice in India in the recent past?

1. Minimum Support Price

2. Government’s trading

3. Government’s stockpiling

4. Consumer subsidies

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1,2 and 4 only

(b) 1,3 and 4 only

(c)2 and 3 only

(d) 1,2,3 and 4

Answer: d

74. Consider the following statements:

1. The value of Indo-Srilanlanka has consistently increased in the last decade.

2. “Textile and Textile articles” constitute an important item of trade between India and Bangladesh.

3. In the last five years, Nepal has been the largest trading partner of India in South Asia.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c)3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: b

75. In which one of the following groups are all the four countries members of G20 ?

(a) Argentina, Mexico, South Africa and Turkey

(b) Australia, Canada, Malaysia and New Zealand

(c) Brazil, Iran, Saudi Arabia and Vietnam

(d) Indonesia, Japan, Singapore and South Korea

Answer: a

76. Under the Kisan Credit Card Scheme, short-term credit support is given to farmers for which of the following purposes ?

1. Working capital for maintenance of farm assets

2. Purchase of combine harvesters, tractors and mini trucks

3. Consumption requirements of farm households

4. Post harvest expenses

5. Construction of family house and setting up of village cold storage facility

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1,2 and 5 only

(b) 1,3 and 4 only

(c) 2,3,4 and 5 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: b

77. Consider the following statements:

1. The weightage of food in Consumer Price Index(CPI) is higher than that in Wholesale Price Index(WPI).

2. The WPI does not capture changes in the prices of services,which CPI does.

3. Reserve Bank of India has now adopted WPI as its key measure of inflation and to decide on changing the key policy rates.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: a

78. Consider the following pairs:

River            Flows into

1. Mekong – Andaman Sea

2. Thames – Irish Sea

3. Volga – Caspian Sea

4. Zambezi – Indian Ocean

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1,2 and 4 only

Answer: c

79. Consider the following statements:

1. In the case of all cereals, pulses and oil-seeds, the procurement at Minimum Support Prices(MSP) is unlimited in any State/UT of India.

2. In the case of cereals and pulses, the MSP is fixed in any State/UT at a level to which the market price will never rise.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

80. With reference to the Indian Economy,consider the following statements:

1.’Commercial Paper’ is a short term unsecured promissory note.

2. ‘Certificate of Deposit’ is a long-term instrument issued by the Reserve Bank of India to a corporation.

3. ‘Call Money’ is a short term finance used for interbank transactions.

4. ‘Zero-Coupon Bonds’ are the interest bearing short term bonds issued by the Scheduled Commercial Banks to corporations.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 and 2 only

(b) 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2,3 and 4 only

Answer: c

81. With reference to Foreign Direct Investment in India, which one of the following is considered its major characteristic ?

(a) It is the investment through capital instruments essentially in a listed company.

(b) It is largely non-debt creating capital flow.

(c) It is the investment which involves debt-servicing.

(d) It is the instrument made by foreign institutional investors in the Government securities.

Answer: b

Q82. With reference to the international trade of India at present, which of the following statements is/are correct ?

1. India’s merchandise exports are less than its merchandise imports.

2. India’s imports of iron and steel, chemicals, fertilizers and machinery have decreased in recent years.

3. India’s exports of services are more than its imports of services.

4. India suffers from an overall trade/current account deficit.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 4 only

(c) 3 only

(d) 1,3 and 4

Answer: d

Q83. The term ‘West Texas Intermediate’,sometimes found in news, refers to a grade of

(a) Crude oil

(b) Bullion

(c) Rare earth elements

(d) Uranium

Answer: a

Q84. In the context of the Indian economy, non-financial debt includes which of the following?

1. Housing loans owned by household
2. Amounts outstanding on credit cards
3. Treasury Bills

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: d

Q85. In India,why are some nuclear reactors kept under “IAEA Safeguards” while others are not?

(a) Some use Uranium and others use thorium.

(b) Some use imported uranium and others use domestic supplies.

(c) Some are operated by foreign enterprises and others are operated by domestic enterprises.

(d) Some are State- owned and others are privately-owned.

Answer: b

Q86. With reference to Trade-Related Investment Measures(TRIMS), which of the following statements is/are correct ?

1. Quantitative restrictions on imports by foreign investors are prohibited.

2. They apply to investment measures related to trade in both goods and services.

3. They are not concerned with the regulation of foreign investment.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: c

Q87. If the RBI decides to adopt an expansionist monetary policy, which of the following would it not do?

1. Cut and optimize the Statutory Liquidity Ratio.
2. Increase the Marginal Standing Facility Rate.
3. Cut the Bank Rate and Repo Rate.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

Q88. With reference to the Indian economy after the 1991 economic liberalization, consider the following statements:

  1. Worker productivity (Rs per worker at 2004-05 prices) increased in urban areas while it decreased in rural areas.

2. The percentage share of rural areas in the workforce steadily increased.

3. In rural areas, the growth in non-farm economy increased.

4. The growth rate in rural employment decreased.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 3 only

(d) 1, 2, and 4 only

Answer: b

Q89. Consider the following statements:

1. In terms of short term credit delivery to the agriculture sector, District Central Cooperative Banks(DCCBs) deliver more credit in comparison to Scheduled Commercial Banks and Regional Rural Banks.

2. One of the most important functions of DCCBs is to provide funds to the Primary Agricultural Credit Societies.

Which of the statements is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Q90. In India,under cyber insurances for individuals,which of the following benefits are generally covered,in addition to payment for the loss of funds and other benefits ?

1. Cost of restoration of the computer system in case of malware disrupting access to one’s computer.
2. Cost of a new computer if some miscreant wilfully damages it,if proved so.
3. Cost of hiring a specialized consultant to minimize the loss in case of cyber extortion.
4. Cost of defence in the court of law if any third party files a suit.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 4 only

(b) 1,3 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1,2,3 and 4

Answer: b

Q91. With reference to the cultural history of India, consider the following pairs:
1. Parivrajaka  – Renunciant and wanderer
2. Shramana   –  Priest with a high status
3. Upasaka     – Lay follower of Buddhism

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1and 2 only

(b) 1 and 3only

(c) 2 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Answer: b

92. With reference to Indian Elephants, consider the following statements :
1. The leader of an elephant group is a female.
2. The maximum gestation period can be 22 months.
3. An elephant can normally go on calving till the age of 40 years only.
4. Among the States in India,the highest population is in kerala.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1and 2 only

(b) 2 and 4 only

(c) 3 only

(d) 1,3 and 4 only.

Answer: a

93. Which of the following Protected areas are located in Cauvery basin?
1. Nagarhole National Park.
2. Papikonda National Park.
3. Sathyamangalam Tiger Reserve
4. Wayanad Wildlife Sanctuary

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1,2,3 and 4

Answer: c

94. With reference to India’s Biodiversity,Ceylon frogmouth, Coppersmith barbet, Gray-chinned minivet and White-throated redstart are

(a) Birds

(b) Primates

(c) Reptiles

(d) Amphibians

Answer: a

95. Which one of the following protected areas is well known for the conservation of a sub-species of the Indian swamp deer(Barasingha) that thrives well on hard ground and is exclusively graminivorous?

(a) Kanha National Park

(b) Manas National Park

(c) Mudumalai Wildlife Sanctuary

(d) Tal Chhapar Wildlife Sanctuary

Answer: a

Q96. Steel slag can be the material for which of the following?

  1. Construction of base road
  2. Improvement of agriculture soil
  3. Production of cement

Select the correct answer using the given code below

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: d

 
Q97.  Which of the following are the most likely places to find the musk deer in its natural habitat?

  1. Askot Wildlife Sanctuary
  2. Gangotri national Park
  3. Kishanpur Wildlife Sanctuary
  4. Manas national Park

Select the correct answer using the given code below

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only 

(d) 1 and 4 only

Answer: a

Q98. In rural road construction, the use of which of the following is preferred for ensuring environmental sustainability or to reduce carbon footprint?

  1. Copper slag
  2. Cold mix asphalt technology
  3. Geotextiles
  4. Hot mix asphalt technology
  5. Portland cement

Select the correct answer using the given code below

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 4 and 5 only

(d) 1 and 5 only

Answer: a

Q99. Consider the following statements

  1. Coal ash contains arsenic, lead and mercury.
  2. Coal fired power plants release sulphur dioxide and oxides of nitrogen into the environment.
  3. High ash content is observed in Indian Coal.

 Which of the above given statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3 

Answer: d


Q100. What is the use of Biochar in farming?

  1. Biochar can be used as a part of the growing medium in the vertical farming
  2. When biochar is a part of the growing medium, it promotes the growth of nitrogen fixing microorganisms.
  3. When biochar is a part of the growing medium, it enables the medium to retain water for a longer time.

Which of the above given statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Answer: d

By Root

Caretaker @civilsdaily

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vinayak Shukla
26 days ago

Sir with ref to Q.29 I have a confusion as one can vote after attaining age of 18 but can’t contest a state legislature election until 25 years of age. So 1st is also not correct as it is specified “eligible to vote in state” and not “eligible to contest in state”.

Atul Pokhriyal
Editor
26 days ago
Reply to  Vinayak Shukla

Hi Vinayak, yes you are right. The correnct answer is ‘d’.

ahmadi kaif
26 days ago
Reply to  Vinayak Shukla

q23 Ans will be c both.JR defines “in terms Of’,though not directly

ahmadi kaif
26 days ago

SCBs provide more credits than DCCBs

Visakh Vijay
26 days ago

What will be the expected cutoff??
any idea